Wednesday, May 2, 2012

ဂ်ပန္စာေလးေတြ လုပ္စားၾကရေအာင္

အားလံုးကို  ဂ်ပန္မွာ လုပ္စားတဲ့ ဂ်ပန္စာ ေလးေတြ ေက်ြးမယ္ေနာ္--
ေျပာရရင္ အလုပ္ကိစၥနဲ ့ ခဏလာခဲ့ေပမယ္ ့ ဂ်ပန္မွာ လနဲ့ခ်ီျပီးၾကာလာေတာ့ က်မ က ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းေနပါျပီ။
အစားမက္တဲ့သူမို ့ နန္းၾကီးသုတ္၊ အုန္းႏိုေ့ခါက္ဆြဲ၊ပဲအီၾကာ --  စတဲ ့ ျမန္မာစာ ေလးေတြကို လြမ္းေနျပီေလ--
အလုပ္ကိစၥကေတာ္ေတာ္နဲ့ မျပီးျပတ္လို ့က်မလည္းဂ်ပန္မွာႏွစ္လေက်ာ္ေသာင္တင္ေနပါတယ္။
က်မျပန္ခ်င္ေနမွန္းသိတဲ ့ အိမ္ရွင္ဂ်ပန္ၾကီးက က်မအထူးအဆန္းျဖစ္ေအာင္ ဂ်ပန္စာေလးေတြ လုပ္ေက်ြးပါတယ္။
သူလုပ္ေက်ြးတာေလးေတြက လြယ္လြယ္ကူကူ လုပ္လို့ရျပီး စားလို့လည္းေကာင္းပါတယ္။
စိတ္၀င္စားမယ္ဆိုရင္ လုပ္စားလို ့ရေအာင္ ေျပာျပမယ္ေနာ္--
ဂ်ပန္ပီဇာ လုပ္နည္း
Okonomiyaki လို ့ေခၚတဲ ့ဂ်ပန္ပီဇာလုပ္ဖို ့ ဂ်ံဳမွဳန့္၊ ၾကက္ဥ၊ေပါင္မွဳန့္အကာသား၊ ေဂၚဖီ နဲ့ ၀က္သားလိုပါတယ္။
ပထမဆံုး ဂ်ံဳမွဳန္ ့ကိုအေရေဖ်ာ္ျပီး လွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီနဲ့ နယ္ပါ
ျပီးရင္ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အိုးျပားေလးတင္ျပီး ဆီသုတ္ပါ။ ဆီကိုႏွ ံ့ရံုေလး ပဲထားျပီး ပိုေနတဲ့ဆီေတြကို တစ္ရွဴးနဲံသုတ္ပစ္ပါ။

ဒယ္အိုးထဲကိုေဂၚဖီထည့္ျ႔ပီး အေပၚက ေပါင္မွဳန္ ့အကာျဖဴးျပီး ၾကက္ဥတင္ပါ
အဲဒီအေပၚမွာ ၀က္သားျပားေလးေတြ စီျပီးတင္ကာ မီးေအးေအးေလးနဲ ့၅ မိနစ္ေလာက္ထားပါ
တစ္ဖက္စီ လွန္ေပးျပီး ဒီလိုေလးျဖစ္လာရင္  မီးဖိုေပၚကခ်ပါ
ဂ်ပန္ေဆာ ့စ္ ျဖန္းျပီး မေရာနိ နဲ ့ဒီလို လွလွေလး ပံုေဖာ္ပါ။(ဂ်ပန္ေဆာ့စ္မရွိလည္း ကိုယ္စားခ်င္တဲ့ေဆာ့စ္ျဖန္းပါ)
အေပၚက ဂ်င္း နဲ ့ ဂ်ပန္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္ ့ေလးတင္လိုက္တဲ့အခါ လွပျပီး အရသာရွိတဲ့ဂ်ပန္ပီဇာရပါျပီရွင္--
ပူတုန္းေလး စားလိုက္ေနာ္--

ေနာက္တမ်ိဳးက ဂ်ပန္က စပါ ့ဂတ္တီ ေခါက္ဆြဲပါ။
ပထမဆံုး စပါ ့ဂတ္တီ ေခါက္ဆြဲကိုျပဳတ္ပါမယ္။ အေပ်ာ့အမာကေတာ့ ကိုယ္ၾကဳိက္သလိုျပဳတ္ပါ။

၀က္အူေခ်ာင္း ေလးေတြကို ထက္ျခမ္းခြဲ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ ထားပါ။
လွီးထားတဲ ့ၾကက္သြန္ျဖဴနီ နဲ ့ပန္းငရုတ္ ကို ဆီ သတ္ျပီး ေခါက္ဆြဲ ထည့္ေမႊပါ။

ၾကက္ဥ ကိုေခါက္ျပီး .ဒယ္ျပားအေသးနဲ ့နဲ ့ဒီလို လုပ္ထားပါ။
ေခါက္ဆြဲ ထဲကို  ၀က္အူေခ်ာင္း ထည္ ့ျပီး ေဆာ့စ္ ထည္ ့ျပီးေမႊပါ။
ျပီးရင္ ၾကက္ဥလုပ္ထားတဲ့ဒယ္ျပားေလးထဲကို ဒီလို လွလွေလး ထည္ ့ပါ။
ဒီဘူးထဲက ခ်ိစ္ အမွဳန္ ့ေလး ၿဖဴးျပီးရင္ သံုးေဆာင္လို ့ရပါၿပီရွင္---

ကဲ--ေနာက္တမ်ိဳ းေက်ြးဦးမယ္ေနာ္-
Kushikasu လို့ေခၚတဲ ့ ၀က္သားတုတ္ထိုး ေၾကာ္ပါ။
၀က္သားကို ဒီလိုအတံုးေလးေတြတံုးျပီး ဆားနဲ့ငရုတ္ေကာင္းမွဳန ့္ သင့္ေတာ္သလို နယ္ျပီးရင္ သီတံ ထိုးပါ။
ၾကက္ဥ ေခါက္ထားတဲ့အထဲကို  ဂ်ံဳမွဳန ့္ ထည္ ့ျပီးေမႊ ပါ။
၀က္သားတုတ္ထိုးေတြကို  ဂ်ံဳမွဳန့္ရည္ ႏွစ္ျပီး အေၾကာ္မွဳန္ ့ သိပ္နယ္ ေပးပါ။
ျပီးရင္ ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္လိုက္တဲ့အခါ  စားခ်င္စရာ ၀က္သားတုတ္ထိုးေၾကာ္ေလးေတြရပါျပီ

ဂ်ပန္ပဲငံျပာရည္ Shoyu ေလးဆမ္း ၊ ေဂၚဖီေလးပါ ထည့္ျပီးစားလိုက္ရင္ ေကာင္းမွေကာင္း-


ကဲ--ေတာ္တာ္ေလးေတာ့ ဗိုက္ျပည့္သြားျပီမွတ္လား--
ထပ္စားႏိုင္ေသးရင္ေတာ ့ ဒါေလးေတြ ထပ္ေက်ြးမယ္-
Chashu လိုေ့ခၚတဲ ့၀က္သားျပား ပါ
ႏူးအိခ်ိဳစိမ့္ေနျပီး စားလိုက္ရင္ ေဆြမ်ိဳးေမ ့သြားမယ္--
ဒါေလးက ၀က္သား ေၾကာ္ခ်ိဳခ်ိဳေလးပါ--
ကဲ--စားလို ့ျပီးသြားရင္ ေနာက္ဆံုးပိတ္ လက္ဖက္စိမ္းေရခဲမုန ့္နဲ ့ ပဲ ယို ေလး အခ်ိဳပြဲျပင္ထားပါတယ္--

ဒီတေခါက္ေတာ့ ေတာ္ေလာက္ျပီထင္တယ္ေနာ္-ေနာက္ ဂ်ပန္စာေလးေတြလုပ္စားျဖစ္ရင္ ထပ္ တင္ေပးမယ္ေနာ္--

No comments:

Post a Comment